Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2011. December 28. 08:18, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI/HírtTv - Fotó: Reuters

Mindent aprólékosan megterveztek

Mindent aprólékosan megterveztek

Az észak-koreai televízió elkezdte élőben közvetíteni Kim Dzsong Il temetési szertartását.

A gyászmenet a főváros egyik sugárútján halad, és az elhunyt koporsóját szállító limuzin vezeti, mellette Kim Dzsong Un lépked. A halottszállító autó tetején Kim Dzsong Il portréja. A menet katonák és gyászolók sorfala között halad a havas sugárúton. A kamerák időnként mutatnak közeli képeket a gyászolókról, akik közül sokan látványosan zokognak, időnként megrázkódnak.

A legkisebb Kim fiú és utód, Kim Dzsong Un mögött halad a menetben Dzsang Szong Tek, Kim Dzsong Il sógora, aki a Nemzeti Védelmi Bizottság egyik alelnöke. Dzsang várhatóan jelentős szerepet játszik majd abban, hogy az új vezető fokozatosan át tudjon venni minden vezetői tisztséget.

A búcsúztatón több százezren vesznek részt az észak-koreai fővárosban. A ceremóniára egyetlen külföldi politikust sem várnak. Szakértők szerint a gyászszertartás során jelenthetik be hivatalosan, hogy a hatalmat a diktátor legkisebb fia, Kim Dzsong Un veszi át.

A nemzeti megemlékezésre csütörtökön kerül sor Észak-Koreában.

Kim Dzsong Il december 17-én, 69 évesen hunyt el, szívroham következtében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.