Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 11. 13:01, szerda | Helyi
Forrás: www.sunshinefm.hu

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Értékes iratokkal bővült a Megyei Levéltár archívuma

Bemutatták ma a Megyei Levéltár évnyitó rendezvényén a Nemzeti Kulturális Alap és a nyíregyházi Rotary Club támogatásával megvásárolt Szarka család iratait.

Az iratok döntő többsége a 19. században keletkezett szerződés, záloglevél, végzés, nemességigazolás, de több közgyűlési és egyházi jegyzőkönyvi kivonat is található köztük, melyből az egykori Bereg vármegye története ismerhető meg alaposabban. Az iratok megállapított vételára 400 000 forint volt, de a beregi térséget illető eszmei értéke azonban felbecsülhetetlen – mondta Kujbusné Mecsei Éva, a levéltár igazgatója. A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Vinnai Győző kormánymegbízott is, aki a levéltár intézményének fontosságát is hangsúlyozta, hiszen a múlt és a történelem alapos megismerése az itt dolgozó emberek munkájának is köszönhető.

Az egykori Bereg vármegye történetére vonatkozóan a levéltár csak nagyon kevés dokumentumot őriz, így különösen értékes a most megvásárolt irategyüttes. Az iratok eddig a leszármazott, Szarka Zsolt budapesti lakos tulajdonában voltak, aki a dokumentumok közül néhányat korábban már átadott a Magyar Országos Levéltárnak. Szarka Zsolt, amikor megismerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárat, a legnagyobb bizalommal járult hozzá hagyatékának alaposabb megismerésének, feltárásához.

A dokumentumok átvizsgálása során megállapították, hogy a 17–20. századi magyar, latin és német nyelven íródott, többnyire eredeti forrásokat igencsak megviselte a történelem vihara, a család állítólag hosszabb időn át kénytelen volt rossz körülmények között, pincében, padláson, sőt földbe ásva tárolni, menteni a főként jogbiztosításra szolgáló iratokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.