Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 29. 12:40, szerda | Helyi
Forrás: sunshinefm.hu (N.A)

Nyíregyházi iskola gyűjtötte össze leghamarabb az egy tonna italoskartont

Nyíregyházi iskola gyűjtötte össze leghamarabb az egy tonna italoskartont

Átadta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az egy tonna tejes és gyümölcsleves dobozért járó 100 000 forintos különdíját a Jókai Mór Református Általános Iskolának Nyíregyházán.

Az iskola tanulói fejenként átlagosan 60 darab italos kartondoboz összegyűjtésével az országosan résztvevő mintegy 277 intézmény közül elsőként érték el az egy tonna mennyiséget az Iskolai és Óvodai Italos Karton Gyűjtőprogramban. Az IKSZ minden résztvevő intézményt az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesít, mindemellett pedig minden intézmény,t amelyben a projekt folyamán 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek, 100 000 forinttal jutalmaz

A program kiemelt célja a környezeti nevelés, és az hogy a szelektív hulladékgyűjtés szemlélete megfoganjon a felnövekvő generációban –mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. „Számunkra is kellemes meglepetés volt, hogy ilyen hamar, már a program félidejénél volt olyan intézmény, ahol 1 tonnánál is többet gyűjtöttek a gyerekek”- tette hozzá az igazgató asszony.

„Nagyon örülünk ennek az eredménynek, elsősorban amiatt, hogy kézzel fogható eredményei vannak a környezeti nevelésnek iskolánkban” – mondta Sipos Kund Kötönyné, a Jókai Mór Református Általános Iskola igazgatója.

Nyíregyházán a sárga, műanyagos gyűjtőedénybe vagy házhozmenő elszállítás esetén a szintén sárga színű zsákba kell dobni az elhasznált italos kartondobozokat. A visszagyűjtött kartondobozokat papírgyárakban hasznosítják. Érdekesség, hogy egy átlagos méretű fenyőfából 5.300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Szelektíven gyűjtve, majd újrahasznosítva, az ebből a dobozmennyiségből nyert újra-papírból, mintegy 700 db füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól. Az italoskartonok szelektív visszagyűjtési és újrahasznosítása aránya Magyarországon tavaly 19%-volt, aminek köszönhetően 15.000 fa menekült meg a kivágástól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére